A következő találkozó időpontjáról mindig a fórumon értesülhetsz!

Menü

inactive Főoldal
inactive Mi az a táncszönyeg? 
inactive A Klubról
inactive Tagok
inactive Képgaléria
inactive Letöltések
inactive Fórum
inactive Gy.I.K.
inactive Linkek
inactive Elérhetőségek

Gyakran ismételt kérdések

Kérdések a Klubbal kapcsolatban
Mit érdemes tudni a Klubról?
Hogyan jelentkezzek?
Mennyibe kerül ez nekem?
Mire gyűjtjük a pénzt?
Mikor vannnak a Klubtalálkozók?
Hogyan jutok el a helyszínre?

Kérdések a Táncszőnyeggel kapcsolatban
Hogyan működik a szőnyeg?
Honnan szerezhetem be a szőnyeget?
Hogyan üzemelhetem be?
Miért nem működik/érzékel a szőnyegem?
Nem érzékel, ha a jobbra-balra vagy fel-le nyilat egyszerre nyomom!

Kérdések a StepMania-val kapcsolatban
Honnan szerezhetem be a programot?
Hogyan állítsam be a StepMania-t?
Mi az a Song és Theme?
Honnan szerezhetek hozzá Song-ot és Theme-t?
Hogyan készíthetek saját Song-okat?
Mi az a Magic Dance?
Mi az a Single, Versus, Couple, Double, Solo?
Bizonyos hibákra és hibaüzenetekre mi a megoldás?

Ha nem kaptál választ a kérdéseidre, látogass el Fórumunkra, és gazdagítsd a Gy.I.K. gyűjteményünket! ;) - A Gy. I. K. összeállításában a klub/fórumtagok segédkeztek, köszönjük szépen a munkájukat!

Kérdések a Klubbal kapcsolatban

Mit érdemes tudni a Klubról?
A Klub egy fiatalokból álló csapat, jókedvű társaság, kortól nemtől függetlenül mindenkit szívesen várunk. A Klub vezetője és szervezője IloveRenji (Rita). A csapatban kezdő és haladó szőnyegezők egyaránt megfordulnak. Tehát a klub nem csak a vérprofiknak van, bárki nyugodtan jöhet, folyamatosan érkeznek új emberek, akik még sosem álltak táncszőnyegen; illetve a "régebbi" tagok is teljesen vegyes szinten tolják. A klub után általában beülünk az Mc Donald's-ba még 1-2 órára beszélgetni, ismerkedni, hülyülni, szóval hogyha szeretnél enni is valamit, nem csak élvezni a társaságot, akkor hozz erre is költőpénzt. Jelenleg 2db kemény habbetétes szőnyegünk van, melyen DDR-ezni lehet. A Stepmania nevű programot használjuk, amihez rengeteg zenénk van. (Nem csak animések!) Egy laptopot mindig hoz hozzá valamelyik tagunk, melyhez egy 2.1-es hangfalunk is van. Időnként Magic Dancet is játszunk, nem csak sima DDR-t. Bővebben ITT olvashattok rólunk.
Vissza a tetejére
Hogyan jelentkezzek?
A klubba semmi különösebb jelentkezés/felvételi nincs, csak annyit kell tenned, hogy küldesz IloveRenji-nek egy emailt, vagy írsz a Fórumon, hogy szeretnél jönni, illetve érdemes valakivel telefonszámot cserélni, hogy biztosan megtaláljuk egymást!
Vissza a tetejére
Mennyibe kerül ez nekem?
Tagsági díj nincsen, de minden találkozó, amin részt veszel, 500ft-ba kerül, kivéve az első alkalom ami ingyenes.
Vissza a tetejére
Mire gyűjtjük a pénzt?
A Klubba befizetett pénzekből a terembérlést finanszírozzuk, illetve az esetleges egyéb költségeket. (Pl. hangfal, szőnyeg ...)
Vissza a tetejére
Mikor vannnak a Klubtalálkozók?
A Klubtalálkozó általában kéthetente kerül megrendezésre. Az éppen aktuális Klubbtalálkozóról a Fórumban ITT tudsz tájékozódni!
Vissza a tetejére
Hogyan jutok el a helyszínre?
A Klub Budapesten működik a belvárosban, egy fitness termet bérlünk (Budapest, VIII. kerület, Kis Stáció utca 5). A 4-es illetve 6-os villamossal (Combino) kell elutazni a Baross utcai megállóig. A Klubtalálkozó napján a villamos megállóban van a találkozó délután 3/4 5-kor, onnan megyük közösen a Klub helyszínére. Ha mégsem érnél oda időben, a megállóból a McDonald's irányában lévő kis utcába kell menni, a Kis Stáció utca és a Vajdahunyad utca sarkán lévő épület kapujánál az 1-es gombbal tudsz felcsörgetni (Miami Studio) beengedtetésed érdekében.
Vissza a tetejére

Kérdések a Táncszőnyeggel kapcsolatban

Hogyan működik a szőnyeg?
Rengeteg féle szőnyeg létezik. Mi számítógéphez csatlakoztatható DDR szabványú szőnyegeket használunk, ami annyit tesz, hogy FEL, LE, JOBBRA és BALRA nyilak vannnak rajta. A számítógéphez csatlakoztatható szőnyeg olyan mint egy joystick, gamepad, egyéb játékeszköz, vagy akár egy billentyűzet, csak itt kicsi ujjal nyomkodható gombok helyett nagy, lábbal nyomkodható gombok vannak. A táncszőnyegről ITT olvashattok bővebben.
Vissza a tetejére
Honnan szerezhetem be a szőnyeget?
Mivel rengeteg féle olyan szőnyeg van, amelyet mi használunk, így több helyről is beszerezhető. Főleg interneten érdemes körülnézni és arra figyelni, hogy Európába szállítanak-e.
Fontos még, hogy ne olyan szőnyeget vegyetek ami TV-hez köthető, vagy Hannah Montanas, vagy hasonló bóvli, mert nem lesz benne sok örömötök. Ha válaszottatok egy modellt, a Fórumon nyugodtan kérdezzetek rá, hogy jó fajtát választottatok-e. Vissza a tetejére
Hogyan üzemelhetem be?
Ha számítógéphez csatlakoztatható szőnyeget vettél, akkor kell rajta lennie USB vagy PS2 csatlakozónak. Ha nem számítógéphez csatlakoztatható (pl. XBOX360-as, PlayStation-ös, Wii-s) szőnyeget vettél azt is csatlakoztathatod átalakítóval számítógéphez, csak az átalakítót külön be kell szerezni. Ha TV-hez csatlakoztathatót vettél azt csak TV-hez csatlakoztathatod. Az USB-s szőnyeget a Windows vagy Mac automatikusan felismeri játékeszköznek. Ha PS2-es (olyan csatlakozós, amilyet a billentyűzetekhez, régebbi egerekhez használnak) szőnyeget használsz, azt a billentyűzet helyére kell bedugni. Rendszerint van a kábelen egy elágazás amibe a billentyűzetet is be lehet dugni. Innentől kezdve a szőnyegen lévő kapcsolóval állíthatod, hogy a szőnyeget, vagy a billentyűzetet szeretnéd használni. A többi attól függ milyen programot használsz hozzá. Mi a klubban a StepMania nevű programot használjuk.
Vissza a tetejére
Miért nem működik/érzékel a szőnyegem?
Ha csatlakoztattad a szőnyeged a számítógéphez, de sehogy sem tudod elérni, hogy a StepManiát szőnyeggel irányíthasd, a következő dolgokat ellenőrizd:

Ha USBs Szőnyeget használsz: Ellenőrizd, hogy a Windows felismerte-e az eszközt. Ehhez annyit kell tenned, hogy a Vezérlőpulton belül kiválasztod a Játékvezérlőket és leellenőrzöd, hogy a táncszőnyeged fent van-e a listán. "XBOX DDR", "DDR PAD" vagy hasonló néven fog szerepelni. Ha nem szerepel a listán, vagy a Windows olyanokat ír ki, hogy az eszköz csatlakoztatása sikertelen, akkor próbáld meg kihúzni és újra csatlakoztatni a szőnyeget. Ha nem megy próbáld meg másik számítógéppel működik-e, mert ha ott sem, valószínűleg gyári hibás.

Ha PS2-es Szőnyeget használsz: Át kell kapcsold a szőnyegen lévő kapcsolóval a szőnyeget billentyűzet módról táncszőnyeg módra. Ez azt állítja be (nem meglepő módon), hogy a billentyűzeted vagy a táncszőnyeged működjön. Egyszerre a kettőt nem használhatod. Ellenőrizd, hogy a szőnyegeden lépkedéskor történik-e valami, illetve, hogy működik-e a billentyűzeted (például jegyzettömben).
Ha biztos vagy benne, hogy jó helyre dugtad a szőnyeget (nem az egér helyére kell), jó táncszőnyeg módba van kapcsolva, és még így sem érzékel, valószínűleg gyári hibás.

Ha a szőnyegedet felismerte a Windows, vagy tudod a nyilakkal irányítani (PS2-nél), csak StepManián belül nem tudod beállítani, hogy a szőnyeggel irányíthasd a programot, akkor a Gy.I.K. Hogyan állítsam be a StepMania-t? pontját olvasd el.
Vissza a tetejére
Nem érzékel, ha a jobbra-balra vagy fel-le nyilat egyszerre nyomom!
Ezt manapság 99%-ban az ócska PS2->USB átalakító okozza, mivel joystickként kezeli a szőnyeget így az ellentétes irányokból nem tud kettőt érzékelni (mint ahogy a joysticket sem tudod két irányba mozdítani).

A problémára nagyon sok féle megoldást próbáltak meg kieszelni a kreatívabb játékosok, itt kettőt írok le ami windows alatt működik. Ha viszont nem használsz átalakítót és alapból USB-s a szőnyeg, vagy nem windows az operációs rendszered, akkor az itt leírt megoldások nem lesznek jók neked és érdemes meglátogatnod az alábbi linket, ahol bővebben írnak erről, felsorolva megoldásokat onnantól kezdve, hogy forgasd el a padot 45 fokkal addig, hogy vágd szét és kábelezd át az egészet... http://www.stepmania.com/wiki/Joystick_Axes_Problem

Módszer 1

Nem biztos, hogy minden szőnyeggel/átalakítóval működni fog, de mivel a gyökerénél fogja meg a problémát így a legtöbb esetben meg is oldja.

1. Először is, amikor bedugod az USB átalakítót, a PC automatikusan fel kell ismerje és fel kell telepítse hozzá a joystick drivereket. Mikor ez megtörtént ne húzd ki a padot addig amég végigcsinálod a következő lépéseket.
2. Töltsd le a JoyKeyTest programot: http://tancszonyegklub.hu/files/downloads/joystick%20axes%20problemhez/JoyKeyTest.exe . Indítsd el.
3. Írja, hogy "Enter 1 or 2 to select joy pad" akkor írd be, hogy 1.
4. Ezután egy sárga kockát fogsz látni a kurzor körül, ahol azt írja, hogy X##.###, Y##.### és Z##.###. Írd le a számokat X-hez, Y-hoz. A Z-re nem lesz szükség.
5. Most nyomd le a szőnyegen egyszerre a jobbra és balra gombot, az X-hez tartozó számoknak meg kell változnia. Írd le az új számokat is.
6. Ismételd meg ezt a fel és le gombbal, most az Y-hoz tartozó számok fognak megváltozni (elvileg annyinak kellene linnie mint a megváltozott X-nek, ha nem akkor valami gebasz van). Írd le ezt is és az eddig leírt számokat mentsd el valahova, hogy többet ezt ne kelljen végigcsinálnod.
7. Ezután töltsd le és telepítsd fel az AutoHotkey programot: http://www.autohotkey.com/download/AutoHotkeyInstall.exe
8. Aztán az asztalra töltsd le a következő konfigurációs fájlt hozzá: http://tancszonyegklub.hu/files/downloads/joystick%20axes%20problemhez/SMAxisRemapV2.ahk és nyisd meg jegyzettömbbel, vagy bármi más szövegszerkesztővel (jobbklikk és EDIT SCRIPT).
9. Keresd meg a következő sorokat:

J1None = 49.999
J1Both = 50.001

A J1None utáni számot cseréld le arra, amit akkor írtál fel az X-hez amikor semmit nem nyomtál le. A J1Both értékét pedig arra cseréld amit akkor írtál az X-hez amikor mindkét gombot nyomtad, majd mentsd el a fájlt.
10. Most jobbklikk az elmentett fájlra és "Run Script".
11. Most indítsd el a stepmaniát, keresd meg a Config Key/Joy Mappings-t a beállításoknál, és állítsd be az irányokat a billentyűzeted nyilaival.

Módszer 2 - a megoldást köszönjük DeFranco-nak!

1: A táncszönyeg használata elött telepíteni kell a PPJOY programot - majd kicsit át kell verni a rendszert a következőképpen:
2: a PpJoy programban elindulsz a leírás szerint (configure joysticks)
2/a: add
2/b: LPT1
2/c: Playstation Pad
2/d: ITT MÓDOSUL: NTPad XP (lehet a másik is jó, de én ezt használom)
3: itt szüttyög a gép kicsit, feltelepít egy joystick-et, és egy HUD-ot
4: start menü/programok/paralell port joytsick/configure joystick (itt már jártunk)
5: kijelölöd a remélhetőleg egyetlen sort
6: mapping...
7: felső blokk: modify the mapping for this interface type
8: beállítod a következő képpen: 0 axes, 10 buttons, 0 POV hats
9: tovább-ra kattintva az 1. és a 4. panel panel szürke marad, ha jól csináltad, a 3. és 6. panel szintén, csak a 2. és az 5. panelen tudsz állítani 10-10 helyet.
10: egyesével az összes gombra scan majd lépsz a padon egy tetszőleges gombot a 2. és 5. panelon
11: tovább-befejezés
12: az alsó padon ugyanez a móka a 8. ponttól (geekek kedvéért GOTO 8 :) )
13: kész, slussz, passz, ende, befejezés máshoz nem nyúlunk
14: stepmania-ban beállítod a megfelelő gombokat, test input, itt le tudod tesztelni hogy az egyszerre lépések működnek-e.
15: örülsz, ugrálsz
Vissza a tetejére

Kérdések a StepMania-val kapcsolatban

Honnan szerezhetem be a programot?
A program letölthető a hivatalos oldaláról: http://www.stepmania.com/
Vissza a tetejére
Hogyan állítsam be a StepMania-t?
A StepMania-nak rengeteg féle beállításai vannak - felsorolok néhányat, de ha még akad kérdésed, tedd fel a Fórumban
- Először is telepítsd a StepMania-t!
- Aztán azt érdemes beállítani, hogyan érzékelje a szőnyegedet a program. Ezt a StepMania elindítása után tudjuk beállítani az Options menün belül Config Key/Joy Mappings menüpont alatt. A billentyűzeteden a nyilakkal odairányítod valamely üres helyre a kijelölést, majd az Enterrel kiválasztod, akkor villogni kezd és a szőnyegeden az adott gombbal befejezed a beállítást. Ajánlott beállítás:
Left – Balra nyíl
Right – Jobbra nyíl
Up – Felfele nyíl
Down – Lefele nyíl
UpLeft – Balra fel nyíl
UpRight – Jobbra fel nyíl
Start – Start
Back – Select

- Hogyha nem szeretnéd, hogy minden harmadik szám után előröl kelljen belépned a játékba, akkor a Coin Options menüpont alatt az Event Mode-ot állítsd On-ra
- a Graphic Options Display Mode-jánál be tudod állítani, hogy ablakban vagy teljes képernyőn fusson a program
- Ha nem akarod, hogy játék közben a Menü idegesítően visszaszámláljon, akkor a Machine Options-nél állítsd a Menu Timer-t OFF-ra
- Ha nem szeretnéd, hogy kiléptessen, ha elrontod a játékot (sok miss és kevés találat), akkor ugyanitt állítsd a Default Fail Type-ot End of song-ra vagy off-ra.
- Appearance Options-ban be tudod állítani: Ha töltöttél le nyelvi filet, vagy Theme-t vagy nyíl dizájnt, itt ki tudod választani, melyiket használja a program, illetve mindenféle figyelmeztetéseket ki tudsz kapcsolni, ha zavarnak.
- Background Options: például ha épp vesztésre állsz, kiírja játék közben villogva a program, hogy DANGER, ezt ki tudod kapcsolni
- Ha ketten szeretnétek játszani és csatlakoztattátok mindkét szőnyeget, be is állítottátok a gombokat, akkor indítsátok el a játékot, és amikor azt látjátok, hogy Single, Versus, Couple, Double, Solo akkor a második szőnyeg start gombjával aktiválhatjátok a 2 játékos módot.
Vissza a tetejére
Mi az a Song és Theme?
A Song az a szám, amelyre táncolsz a program segítségével. Minden egyes Song egy csomag: benne található az MP3/OGG hangfájl; a parancsfájl(ok), amely megadja a programnak, mikor milyen nyilak érkezzenek illetve milyen adatokkal rendelkezik a Song; legtöbbször van a csomagban egy vagy több háttérkép, egy banner kép, egy kis logo, esetleg egy videó is.
A Theme segítségével dizájnolhatod a StepMania programot, különböző oldalakról letölthetők különböző Theme csomagok.
Vissza a tetejére
Honnan szerezhetek hozzá Song-ot és Theme-t?
A Google segítségével rengeteg Theme-t és Songot találhatsz. Pl.: http://www.bemanistyle.com/ - http://www.stepmania.com/ - http://stepmaniathings.com/
A letöltött Theme-t a StepMania főkönyvtárában a Themes mappába kell elhelyezni kicsomagolt állapotban de saját mappában. A Song-okat a Songs mappába kicsomagolt állapotban. Érdemes a songokat almappákba csoportosítani, hogy tudd őket kategorizálni, ha már nagyon sokan vannak.
Vissza a tetejére
Hogyan készíthetek saját Song-okat?
Erről egyik tagunk írt egy nagyon jó segédanyagot, melyet ITT olvashattok.
Vissza a tetejére
Mi az a Magic Dance?
Amikor megjelenik a képernyőn a választási lehetőség, hogy milyen módban szeretnél játszani (beginer/light/standard/heavy), jobbra lesznek még más opciók is. Ezek közül az utolsó a Magic Dance. Itt a gép ellen vagy páros módban egymás ellen tudtok harcolni úgy, hogy közben a program az eltalált lépéseitek arányában különböző akadályokat küld az ellenfeletekre, pl. láthatatlan nyilak, gyorsítás, hullámzás, stb...
Vissza a tetejére
Mi az a Single, Versus, Couple, Double, Solo?
Single: Egyszerű DDR játék (egy játékos játszik 4 lépéshellyel: fel, le, balra, jobbra)
Versus: Két játékos játszik egymás ellen 4 lépéshellyel (ez csak akkor működik, ha 2 szőnyeg van csatlakoztatva, a második szőnyeg start gombjával tudjuk aktiválni a 2 játékos módot)
Couple: Két játékos játszik egymás ellen 4 lépéshellyel, több játékmóddal
Double: Egy játékos játszik két szőnyeggel, nyolc lépéshellyel
Solo: Egy játékos játszik 6 lépéshellyel (fel, le, balra, jobbra, felbalra, feljobbra)
Vissza a tetejére
Bizonyos hibákra és hibaüzenetekre mi a megoldás?
- "please check pc display settings" vagy "Out Of Frequency Range"
A monitor nem támogatja a megadott képfrissítési frekvenciát.

- Használat közben akadozik a StepMania:
Nézd meg, milyen programok futnak a háttérben, amennyit lehet, zárj be, hogy minél több helye legyen a StepMania-nak a memóriában. A feladatkezelőben állítsd a stepmania.exe folyamat prioritását magasabbra. Ha ezek után is akadozik, állítsd a grafikai beállításokat alacsonyabbra. (Graphic Options)

- "Direct3D8 hardware acceleration is not available"
A videókártyád valószínűleg nagyon régi. Ne használj hardveres gyorsítást, frissítsd a videókártyád driverét, vagy vegyél újabb videókártyát.

- "Direct3D8 hardware acceleration is not available" és "Direct3DCreate failed"
Töltsd le a legújabb DirectX-et.

- Játék közben a StepMania kilép vagy újraindul
Frissítsd a videókártyád driverét.

- Nem nyílnak meg a *.smzip fájlok, vagy más program akarja őket megnyitni
Kattints jobb egérgombbal a fájlra, aztán kattints ballal a Társítás menüre, majd válaszd az "smpackage" programot, utánna pipáld be az "Az ilyen fájlok megnyitása mindig a kijelölt programmal történjen" opciót, majd kattints az OK gombra

- Ha egyéb hibával találkozol, kérlek értesíts minket a Fórumban! Előfordulhat, hogy bizonyos Song-ok/Theme-k bugosak, ettől is kifagyhat a program vagy nem jelennek meg menüpontok, stb...
Vissza a tetejére